Verwijder klaver effectief uit het gazon – het beste middel

Klaver verspreidt zich snel in het gazon en verzwakt de graswortels, waardoor er ideale omstandigheden ontstaan ​​voor onkruid en dergelijke. Als je de groei niet stopt, zal het gras steeds meer verplaatst worden. Met onze deskundige tips kunt u klaver effectief en permanent van uw gazon verwijderen.

Verticuteren is de eerste stap

Met behulp van een verticuteermachine belucht je het gazon en breng je al grote schade toe aan het trifolium (wetenschappelijke naam voor klaver). Zowel de gazonventilatie als de oppervlakkige aantasting van de plant zijn belangrijk ter voorbereiding op de daaropvolgende bemesting zodat de gazonbemesting de grond beter kan bereiken en het verticuteren de klaverwortels verzwakt. Op deze manier wordt een optimaal effect van de meststof bereikt.

Bij het verticuteren moet er rekening mee worden gehouden dat losgeraakte grasklitten vervolgens uit de wei worden verwijderd. Anders bestaat het risico dat de klaverplanten weer uitlopen.
Bemesting helpt tegen klaver in het gazon

Na het verticuteren wordt het gazon bemest. Hoewel dit kan worden gedaan zonder het gazon vooraf te beluchten, is het effect in de meeste gevallen effectiever.

Waarom bemesten tegen klaver in het gazon?

Als klaver in het gazon groeit, is de oorzaak meestal een tekort aan de grond of het gazon. In de regel bevat de aarde niet genoeg stikstof. Dit is voornamelijk verantwoordelijk voor de gezonde, dichte groei van plantgroen. Bij gebrek aan stikstof beginnen de graswortels te verzwakken, het resultaat is een bodemkwaliteit die ideaal is voor klaver en het gazon verliest zijn afweer, die het dringend nodig heeft om zich te verdedigen tegen klaver.

Welke meststof helpt bij teveel klaver?

Vanwege een te verwachten tekort en het belang van stikstof in de strijd tegen klavergroei, is een meststof met een relatief hoog stikstofgehalte aan te raden. Hoornkrullen zijn een ideale meststof die het gras veerkracht geeft en tegelijkertijd slecht wordt verdragen door klaverplanten.

Maar er zijn ook andere meststoffen op de markt die uit verschillende componenten zijn opgebouwd. Opgemerkt moet worden dat het geen fosfaat mag bevatten, aangezien dit de groei van klaver ondersteunt.

Hoeveel kunstmest is er nodig tegen klaver in het gazon?

Hoeveel kunstmest je nodig hebt, hangt af van de hoeveelheid klavergroei en het product in kwestie. In de regel is ongeveer 50 gram hoornkrullen per vierkante meter voldoende. Voor “afgewerkte producten” is de hoeveelheid kunstmest gebaseerd op de instructies van de fabrikant. Deze mogen niet worden overschreden zodat er geen overbemesting optreedt.

Aangezien deficiëntie verschijnselen meestal in een groter gebied voorkomen, is het zinvol om over een groot gebied te bemesten. Idealiter wordt het hele gazon bemest. Als u zich beperkt tot geïsoleerde gebieden in het gazon, moet het gebied met kunstmest twee keer zo groot zijn als het bestaande klavergebied of in ieder geval doorlopen tot in het gebied waar het gras nog redelijk dicht groeit.

Wat gebeurt er na het bemesten?

Nadat de mest is verspreid, moet het bemeste gazon een beetje worden bewaterd, op voorwaarde dat er in de nabije toekomst geen regen wordt verwacht. Dit kan met een gazonsproeier of tuinslang. Door het vocht lost de mest beter op en dringt optimaal in de grond. Dit resulteert in een snellere werking van de meststof.

Afhankelijk van de effectiviteit van de meststof, zou dode klaver na een paar dagen moeten verschijnen. Bij kleinere hoeveelheden klaver valt het uiteen en is het niet nodig om het er met de hand uit te trekken. Dit is echter aan te raden voor grotere oppervlakten zodat het gras zich weer ongestoord kan verspreiden.

Vecht tegen klaver met huismiddeltjes

Klaver kan ook worden bestreden met huismiddeltjes en permanent van het gazon worden verwijderd

Als u geen geschikte meststof bij de hand heeft, kunt u verschillende huismiddeltjes gebruiken. De volgende zijn zeer effectief tegen trifolium. Voorwaarde is dat ze correct worden gebruikt.

Kokend water

Kokend water erover gieten helpt tegen veel onkruid en ook tegen klaverplanten. Idealiter wordt het precies verdeeld omdat het gras ook kan worden beschadigd. Na bevochtiging het oppervlak laten drogen. Dan kun je de klaverplanten trekken.

Verstik met folie

Alle soorten klaver kunnen alleen bestaan ​​bij voldoende licht. Als je dit neemt met bijvoorbeeld een ondoorzichtige, donkere film, gaan ze dood. Speciale wietfolie is hiervoor het meest geschikt. Dit is hoe het werkt:

Snijd de folie in geschikte stukken
Plaats over het klaverveld
Plaats een steen of iets dergelijks om de film te verzwaren
Wacht vier tot zes weken en verwijder dan de folie

In dat gebied wordt alles weer groen, ook het gras. Dit wordt echter snel gereproduceerd. Grotere gebieden kunnen opnieuw worden ingezaaid met gazonzaden. Meestal is één bevruchting voldoende. De klaver is echter allang verdwenen.

Onkruidsteker

Wil je liever op een onconventionele manier klaver verwijderen, dan is een onkruidsnijder de oplossing. Deze controlemethode kost een beetje kracht. Je moet diep genoeg in de grond graven en dicht bij de penwortel zodat je hem uit het gazon kunt tillen. Een beetje schudden helpt de wortels los te maken.

Chemische klaverbestrijding

Gazonbezitters voor wie de bovengenoemde methoden niet snel en gemakkelijk genoeg werken, kunnen kiezen voor chemische klaverbestrijding. U dient er echter rekening mee te houden dat chemische middelen over het algemeen schadelijk zijn voor het milieu en bij verkeerd gebruik zelfs in het grondwater terecht kunnen komen.

Het gebruik van chemicaliën wordt daarom niet aanbevolen. Desalniettemin biedt de markt u een ruim assortiment aan onkruid- en klaververdelgers voor het gazon.

 

1 Reactie
  1. Dus als ik het goed begrijp eerst verticuterem? gr Ria Kan dit ook nu in Juni?

Laat een reactie achter