Robotmaaier: Een robotmaaier kiezen voor gazononderhoud

Bent u het zat om uw weekenden te maaien in plaats van rustig te genieten van uw tuin? Robotmaaiers kunnen een oplossing zijn om deze taak voor u en zelfs tijdens uw afwezigheid te volbrengen! Robotmaaiers zijn autonome en programmeerbare maaiers die werken op batterijvoeding. Ze maaien volgens het “mulch” -principe, wat betekent dat het gemaaide gras fijn wordt gesneden en het residu op de grond blijft om als meststof te dienen. Er is dus geen afval om weg te gooien en het gazon wordt regelmatig gevoed. Maar hoe praktisch ze ook zijn, deze robots hebben een prijs van minimaal € 700! Ons advies voordat we de sprong wagen.

Uw tuin

Meet eerst het te maaien oppervlak en bestudeer de configuratie van uw tuin om erachter te komen welke kenmerken de robotmaaier nodig heeft om uw hele gazon te bedekken: oppervlak, helling, hoeken en gaten, smalle doorgangen, onregelmatig oppervlak, obstakels, borders, bloembed van bloemen, waterpunt, trappen …

De eenvoudigste tuinen zullen tevreden zijn met de meest elementaire robotmaaiers, de complexe tuinen zullen moeten worden behandeld door een robotmaaier die rijk is aan functies waardoor alle gebieden onafhankelijk kunnen worden bereikt.
De robots kunnen hellingen van 20 ° beklimmen, daarbuiten zal het nodig zijn om de capaciteiten van de robot op zijn kenmerken te controleren.

Als de tuin niet “vierkant” is maar moeilijk toegankelijke delen heeft (gebied ver van de basis of smalle gang), zal het nodig zijn om een ​​model te kiezen dat meerdere maai gebieden accepteert, de robot zal dan de draad volgen. apparaat om dit afgelegen gebied regelmatig te maaien. Voor gebieden die niet toegankelijk zijn voor de robot, moet deze regelmatig worden vervoerd om een ​​maaicyclus te starten, sommige modellen zwaarder dan 10 kg, controleer het gewicht van uw robot!

Met of zonder begrenzingskabel?

De wereld van robotmaaiers valt uiteen in twee categorieën: maaiers waarvoor vooraf een draad moet worden aangelegd om het veld af te bakenen en maaiers die zonder grensdraad werken.

Voor de meeste robots is het installeren van een begrenzingskabel een moeizame klus, het gebeurt maar één keer tijdens de installatie. Afhankelijk van de grenzen van de tuin en de obstakels, moet de kabel op een bepaalde afstand worden gelegd en regelmatig worden ingegraven of vastgezet met de meegeleverde palen. De kabel die met de paaltjes is bevestigd, verdwijnt snel onder het gras.

Deze kabel zorgt ervoor dat de robot in het te maaien gebied blijft, beperkt de impact met obstakels, leidt de robot over de verschillende te maaien gebieden en naar zijn laadstation. De installatie duurt een paar uur en kan door een specialist worden gedaan.

De modellen zonder installatie laten een snellere behandeling toe, maar het is echter noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de tuin goed geschikt is: een voldoende hoge en stevige border of heg moet de tuin en zijn obstakels afbakenen, anders gaat de robot naar de aangrenzende tuin of op je bloemen. Sommige robotmaaiers zijn uitgerust met vacuümdetectoren om vallen op de trap te voorkomen, andere met grasaanwezigheidssensoren om een ​​U-bocht te maken zodra ze een gebied zonder gras detecteren (bijvoorbeeld een plaat).

Autonomie en programmeren

De meeste robotmaaiers circuleren in de tuin volgens een willekeurig pad: na elke schok of passage op de perifere draad draait de robot om en verandert van richting, het gazon wordt gemaaid terwijl het beweegt, maar de passages niet geoptimaliseerd, kunnen sommige gebieden over het hoofd worden gezien, daarom is maaien met een robot langer dan maaien met een traditionele maaier.

Hoe groter het te maaien gebied, hoe autonomer de robot zal moeten zijn. De grote tuinen (> 2.500 m²) zullen worden uitgerust met robots uitgerust met grote accu’s en een grote maaibreedte. Helaas is de prijs van deze enorme robots niet voor alle budgetten betaalbaar. Als uw tuin vlak is en weinig obstakels bevat, kunt u vertrouwen op de informatie van de fabrikant. Let op: het maximale geadverteerde gebied wordt soms gedekt als de robot 24/7 in bedrijf is! Als uw tuin hellingen heeft en veel obstakels of gebieden om te maaien, moet u hoogwaardige modellen gebruiken om ervoor te zorgen dat alles regelmatig wordt gemaaid.

Afhankelijk van de robotmodellen maken functies het mogelijk om het maaien te optimaliseren. Zo heeft Bosch zijn robotmaaier Indego S + 400 uitgerust met het Bosch Logicut systeem, dat de baan optimaliseert en in parallelle stroken maait.

Andere robots zullen af ​​en toe automatisch spiraalvormig maaien zodra ze dichter of hoger gras tegenkomen. Regensensoren voorkomen nat maaien en voorkomen lelijke klonten van maaisel en beschermen tegelijkertijd de messen en de motor. Grashoogtesensoren laten de robot weten dat hij klaar is met maaien voor vandaag.

In tijden van snelle gazongroei streven al deze robotmaaiers ernaar om zeer regelmatig te werken, zodat ze de hele tuin kunnen bedekken en elke keer heel weinig gras maaien voor effectief mulchen. Hiervoor moeten de robots worden geprogrammeerd om meerdere uren per dag en meerdere dagen van de week te werken, dus het is belangrijk om een ​​discreet model te nemen om niet constant gestoord te worden door het spinnen.

De meeste robotmaaiers zijn uitgerust met lithium-ionbatterijen. De robotmaaiers zullen 1 tot 2 uur maaien voordat ze terugkeren om zichzelf maximaal 3 uur op te laden. Sommige robots werken met een loodzuur accu, het voordeel van deze technologie is dat deze goedkoop is, het nadeel is de oplaadtijd: van 16 tot 20 uur.

Connectiviteit

Alle merken bieden geconnecteerde robotmaaiers aan die bestuurd kunnen worden via een applicatie op een smartphone of tablet. Of het nu in Bluetooth, Wi-Fi of via het GSM-netwerk is, connectiviteit is een echt pluspunt voor deze modellen, de robots zijn gemakkelijker te programmeren en te besturen dan via het standaard LCD-scherm van de robot. Met sommige toepassingen kunt u op afstand starten of stoppen, het gemaaide gebied bekijken, reserveonderdelen bestellen of op de hoogte worden gebracht in geval van diefstal.

Kosten en onderhoud

Maaien doe je vanzelf, maar dat weerhoudt de gelukkige eigenaar van een robot er niet van om hem regelmatig te onderhouden! Het frame moet regelmatig worden schoongemaakt om klontjes gemaaid gras te verwijderen, we zullen van de gelegenheid gebruik maken om de staat van de messen te controleren en ze indien nodig te vervangen of te slijpen. De batterijen hebben een levensduur van 2 tot 5 jaar afhankelijk van gebruik. De batterij en de messen moeten regelmatig worden vervangen omdat ze erg belast worden. Hun toegang is min of meer gemakkelijk, afhankelijk van het model, een bezoek aan de werkplaats is soms nodig en het budget is dienovereenkomstig te verwachten: de messen kunnen tussen 15 en 60 € kosten en de batterijen 200 €.

Denk eraan om de robotmaaier in de zomer tegen de zon te beschermen (schuilplaatsen zijn apart verkrijgbaar) en breng hem naar de winter om de accu te sparen.

Houd echter een traditionele maaier thuis, voor de eerste keer maaien van het jaar of voor de terugkeer van vakantie. Merk op dat onze robotmaaier tests hebben aangetoond dat ze er nog steeds in slagen om 10 cm hoog gras probleemloos te maaien.

Wat betreft de elektriciteitsrekening, deze zal licht worden beïnvloed, bij matig gebruik voor een tuin van 400 m² (2 volle maaien slechts per week gedurende 6 maanden) tel minder dan 5 €, als u kiest voor continu gebruik gedurende 6 maanden dan moet u tussen 10 en 50 € elektriciteit per jaar betalen voor het onderhoud van uw gazon.

Veiligheid

Behalve robotmaaiers die zonder perifere kabels werken, zijn alle modellen in ieder geval uitgerust met een pincode die dient als kinderbeveiliging en diefstalbeveiliging. De alarmen waarmee sommige apparaten zijn uitgerust, zijn meer beschermend maar niet erg krachtig. High-end modellen kunnen bij een probleem (diefstal of ongeval) een sms sturen naar de eigenaar.

Alle robots zijn uitgerust met verschillende sensoren om gevaarlijke manipulaties (heffen, kantelen, impactsensoren, enz.) Te vermijden, een stopknop is altijd gemakkelijk toegankelijk voor een snelle stop van het apparaat en het frame beperkt de toegang tot men dient echter te allen tijde voorzichtig te zijn. Onze veiligheidstest waarbij een schoen in het pad van het maaien van de robot werd geplaatst, toonde aan dat bij sommige robots het risico van tenen op letsel bestaat. Volg de veiligheidsinstructies strikt op, kinderen mogen niet in de buurt van de maaier spelen en de tuin moet vrij zijn van alle voorwerpen (tuinslangen, speelgoed, stenen enz.).

WOLF-Garten LOOPO S300 Robotgrasmaaier Zwart, Rood, Geel Batterij/Accu

589,95 out of stock
Laatste update was op: september 17, 2023 3:52 pm

300m² | 2 jaar fabrieksgarantie

Bosch Indego 350 connect Robotmaaier - 18 V- Maaibreedte 19 cm - Bedienbaar met een app

631,75 1.199,00 out of stock
Laatste update was op: september 17, 2023 3:52 pm

2 jaar fabrieksgarantie

GARDENA Sileno City 250 robotmaaier - gazons tot 250 m²

669,00 in stock
Laatste update was op: september 17, 2023 3:52 pm

250m² | 2 jaar fabrieksgarantie

Bosch INDEGO 350 robotmaaier

861,99 999,00 out of stock
Laatste update was op: september 17, 2023 3:52 pm

350m² | 2 jaar fabrieksgarantie

Robomow Robotmaaier RX12U BLACK

431,00 out of stock
Laatste update was op: september 17, 2023 3:52 pm

250m² | 2 jaar fabrieksgarantie

MEDION Robot Grasmaaier MD 19727

462,00 out of stock
Laatste update was op: september 17, 2023 3:52 pm

400m² | 2 jaar fabrieksgarantie

Husqvarna Automower 315

1.912,00 out of stock
Laatste update was op: september 17, 2023 3:52 pm

1500m² | 2 jaar fabrieksgarantie

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Shopping cart