Hoe vaak moet ik mijn gazon water geven?

Het besproeien van uw gazon lijkt misschien een eenvoudige taak. Maar weten hoe en wanneer u dat moet doen, kan het verschil betekenen tussen het bereiken van een groen, gezond gazon en bruin, afstervend gras.

Alle levende wezens hebben water nodig om te overleven, en uw gazon is geen uitzondering. U denkt misschien dat het hebben van de beste uitbreidbare slang, sproeier en tuinslang haspel van hoge kwaliteit voldoende is om mooi, weelderig gras te laten groeien. Maar in werkelijkheid is er veel meer dan alleen over dergelijke tools beschikken om ervoor te zorgen dat u het goed doet.

Timing is van cruciaal belang als het gaat om het besproeien van gazon, en overmatig water kan net zo schadelijk zijn als te weinig water. Als je je afvraagt ​​of ooit de vraag hebt gesteld: “hoe vaak moet ik mijn gazon besproeien”, dan is dit artikel iets voor jou. We zullen ook enkele essentiële overwegingen bespreken die u moet maken bij het besproeien van uw gazon. Voordat u dieper ingaat op de frequentie van het besproeien van uw gazon, is het essentieel om eerst terug te gaan naar de basisprincipes. Hier zijn enkele van de best zaken die u moet kennen om optimale resultaten te behalen.

Wanneer water geven

In de vroege ochtenduren, meestal vóór 10.00 uur, is de beste tijd om uw gazon te besproeien. De wind is tijdens deze koele ochtenduren niet te sterk om het water weg te blazen. Omdat dit de koelste tijden van de dag zijn, wordt ook de verdamping tot een minimum beperkt, waardoor er minder water wordt verspild.

Door vroeg op de dag water te geven, kunnen de graszoden sneller drogen als de zon opkomt. Dit vermindert de kans op bacterievorming als gevolg van langdurig vocht. Een nat gazon ’s nachts is ook een ideale conditie voor de groei van schimmels.

Hoeveel water nodig

De hoeveelheid water die u uw gras moet geven, hangt af van hoeveel regen het gedurende de week krijgt. Maar het is altijd een goed idee om uw gazon elke week ongeveer vijf tot vijf centimeter water te geven. Houd er wel rekening mee dat gras het beste elke keer dat u het water geeft een volledig natte wortelzone heeft.

Uw gazonbeheerpraktijken kunnen ook van invloed zijn op de hoeveelheid water die het nodig heeft. U kunt water besparen door bodemverdichting te verminderen, te maaien en gazonbemesting te gebruiken.

Hoe weet u of uw gazon voldoende water krijgt?

U wilt uw gras niet verdrinken, maar uw gazon onder water zetten is ook niet goed. Daarom moet u hem goed water geven en ervoor zorgen dat u hem voldoende vloeistoffen geeft.

Als uw gazon er gezond uitziet, kunt u vasthouden aan wat u doet, want dan krijgt het genoeg water. Als u echter merkt dat het gras geel wordt of rot, kan dit een teken zijn dat u uw bewateringsroutine moet veranderen.
sondes

Je wilt natuurlijk niet wachten tot je gras begint af te sterven voordat je iets met je besproeiingsmethoden gaat doen. Een manier om te weten hoe diep u heeft bewaterd, is door een lange schroevendraaier of een bodemsonde te gebruiken.

Dompel een schroevendraaier onder in het gras. Het glijdt gemakkelijk door natte grond, maar zal moeilijk door droge grond te duwen zijn. Als de schroevendraaier gemakkelijk 10 of 15 centimeter zakt tot een diepte van maximaal twintig centimeter, krijgt uw gazon elke week voldoende water. Aan de andere kant, als je de schroevendraaier niet vijftien centimeter diep in de grond kunt steken, heeft hij meer water nodig.

Hoe vaak moet u uw gazon water geven?

Over het algemeen moet u lang genoeg water geven om de grond ongeveer 15 cm nat te maken. Het is de typische diepte van een gezond graswortelsysteem en er is ongeveer een centimeter water voor nodig om typische gazons tot die diepte goed te hydrateren.

Dagelijks gazon water geven kan echter schadelijk zijn voor het gras. Te veel water kan problematisch zijn omdat het voedingsstoffen uit de grond spoelt, ervoor zorgt dat gazons met slechte kleuren worstelen en tot insectenplagen leiden.

Als u zich afvraagt: “hoe vaak moet ik mijn gazon water geven?” Houd er rekening mee dat de frequentie van drenken van verschillende factoren afhangt. Deze omvatten:

Grassoorten

Koelseizoengras zoals zwenkgras, rogge en bluegrass, groeit actief in de herfst. Hoewel koele temperaturen tijdens de herfst de verdampingssnelheid laag houden, hebben deze grassoorten nog steeds wekelijks minstens een centimeter water nodig totdat de vorst het groeiseizoen beëindigt. Tijdens droge en warme periodes heeft de grasmat wekelijks licht en regelmatig water nodig.

Warme graszoden, zoals Bermudagras en Zoysia, gedijen goed bij een luchttemperatuur van meer dan tachtig graden. Deze grassoorten moeten regelmatig worden gemaaid en bewaterd, maar ze hebben minder water nodig dan de soorten in het koele seizoen. In het algemeen bepaalt uw locatie hoe vaak u uw gazon moet besproeien vanwege de verschillen in zomer- en regenweer.

Het gebruik van de juiste grassoort voor uw locatie kan waterbeheer goedkoper en gemakkelijker maken. Houd er rekening mee dat grassoorten aanzienlijk verschillen in hun droogtebestendigheid en watervereisten.

Bodemsoorten

De grondsoort heeft ook invloed op de hoeveelheid water die uw gazon nodig heeft. Van de meest voorkomende grondsoorten – zand, leem en klei – heeft kleigrond minder water nodig vanwege het vermogen om het meeste water te blijven. Maar aangezien water langzamer in deze grond sijpelt dan andere, moet gedurende een lange periode langzamer water worden gegeven.

Zandgrond bevat mogelijk minder water, maar heeft ook niet veel water nodig om nat te worden. Daarom kan het minder tijd kosten om het water te geven, maar het moet vaak worden gedaan. Aan de andere kant ligt leemgrond tussen zand- en kleigrond in zijn vermogen om water vast te houden. Het heeft na irrigatie een matige hoeveelheid water nodig en houdt dit vast.

Nieuw gazonzaad

Pas geplante zaden of graszoden en goed ingeburgerd oud gras hebben verschillende voedings- en watervereisten. Daarom moet u niet vertrouwen op uw eerdere gazonervaring en ervan uitgaan dat hetzelfde besproeiingsschema zou werken voor uw nieuwe gras.

Pas gezaaide gazons hebben voedzame en vochtige grond nodig om te ontkiemen, en ze zouden moeite hebben om wortel te schieten als de grond niet de juiste balans heeft. U hoeft de grond alleen maar vochtig te houden door ongeveer twee tot drie keer per dag kleine hoeveelheden water te sprenkelen. Raak de grond aan voordat u water toevoegt om te controleren of deze te droog is.

Houd altijd rekening met de leeftijd van uw gazon wanneer u probeert te bepalen hoe regelmatig u het moet besproeien. Een pas gezaaid gazon heeft een zachtere aanraking nodig, terwijl volgroeide gazons krachtigere sprays aankunnen.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Shopping cart