Hoe u een gazon op de juiste manier maait

Als je een mooi gazon wilt, het gras, dan zijn er enkele basisregels die je moet volgen, vooral als je het veilig wilt doen … Wat sterk wordt aanbevolen!

Een maaier is gevaarlijk.

Om het risico op spatten – en het risico op letsel dat het kan veroorzaken – of schade aan het maaimes of de behuizing te voorkomen, moet u uw gazon in alle richtingen lopen om het op te ruimen voordat u begint met maaien.
Raap speelgoed, kiezelstenen, dode takken of andere voorwerpen op die op je vloer liggen.

De juiste manier om de maaier te gebruiken

Als u een loopmaaier heeft, zelfrijdend (of niet), begin dan met het maaien rond obstakels: boomstammen, bloembed randen, looppaden, afrasteringspalen. En als u het maaisel opraapt, gooi het onkruid dan in het gazon en nooit op de bedden.

Als u een maaier met zij-uitworp heeft, start u altijd tegen de klok in. Heel eenvoudig om te voorkomen dat gras op uw paden of in uw bloembedden spat.

Gemaaid gras verzamelen

Als uw maaier een opvangbak (of mand) heeft, dan verzamelt u uw gras. Ga in dit geval vooral heen en weer wanneer u uw gazon maait. De volgende keer dat u gaat maaien, maait u andersom, zodat u niet altijd op dezelfde plek op uw gazon stampt.

Als u geen mand op uw maaier heeft, kunt u ook gras opvangen. Je kunt een gazonbezem of een speciale hark gebruiken, alles in een kruiwagen doen en dit gras gebruiken om mulch te oefenen door de grond, de basis van de struiken, enz …

Hierdoor kunnen ze worden gevoerd en vooral wordt voorkomen dat er onkruid op deze plek groeit.

Tips en advies

  • Als je veel paden in je tuin hebt, pas dan vooral je passen aan ten opzichte van de maaier. Maximaal één tot twee passages per gangpad.
  • Om altijd tijd te besparen, vermijd meerdere onnodige stappen vooruit en achteruit. Zorg ervoor dat de massieven zo lineair mogelijk zijn.
  • Voor de omgeving van de laatste, aarzel niet om uitsparingen te maken. U bespaart wat serieuze maaitijd en weet dat er tegen de tijd dat u maait, er niets anders meer in uw tuin is dat u kunt doen.

Maaihoogte

Wacht niet te lang in de lente voordat u gaat maaien, aangezien u het risico loopt volledig overweldigd te worden door de hoogte van het gazon. En als dat zo is, snij dan niet meer dan een derde per keer. Het is beter om meerdere keren te maaien om de gewenste hoogte te bereiken.

U kunt ook kiezen voor de mulch. Het principe van mulch is om het gras op de grond te leggen. Het is niet nodig om het op te halen. Het enige nadeel is dat je niet hoeft te wachten tot het gras te hoog is, waardoor je het veel vaker moet maaien. Merk ook op dat, afhankelijk van het soort zaad, de ideale maaihoogte niet hetzelfde zal zijn.

In de zomer

Als het droog is, scheer dan uw gazon niet omdat u later een mosinvasie kunt krijgen. Dus we heffen het snijmes een of twee inkepingen op en vooral, aarzel niet om het gras gemaaid te laten zodat het een kleine dekking vormt. Altijd met het doel om te voorkomen dat je wiet uitdroogt, naast het voorzien van natuurlijke voedingsstoffen.

Regelgeving

En om uw gazon nog mooier te maken, moet u uw buren respecteren, want het geluid van de maaier kan hen storen.

Er zijn dus voorschriften in de dorpen of in jouw stad. Wees er respectvol voor. Maar vooral een beetje gezond verstand, zodat je met je buurman een aperitief kunt drinken op een heel groen gazon.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter