Gazon besproeien – zo besproeit u uw gazon optimaal

Uw gazon heeft veel aandacht nodig in hete zomers zonder veel regen. Als er meerdere dagen of zelfs weken achtereen geen natuurlijke watergift is, kan de zon het gras letterlijk verbranden – wat overblijft zijn grote, lichtbruine gebieden. Te veel water kan ook schadelijk zijn. Omdat het besproeien van grote gazons veel water kost, willen we u enkele handige tips geven voor een optimale besproeiing van uw gazon.

1. Wanneer is de beste tijd om uw gazon water te geven?

Als het bijzonder warm is, verdampt een deel van het water uit de sproeier voordat het zelfs de graswortels bereikt. U kunt uw gazons het beste tussen 4 uur ’s ochtends en 9 uur’ s ochtends besproeien voordat de hitte begint. In dit tijdvenster wordt de waterverdamping verminderd omdat de lucht het koelst is en de wind overwegend kalm.

2. Geef alleen water als het gazon dat nodig heeft

Als het in de tussentijd heeft geregend, kun je het beste stoppen met water geven. Afgezien van het onnodig verspillen van water, kan te veel water ook het gazon beschadigen. Een constant vochtig gazon is een broedplaats voor schimmels en andere gazonziekten.

Veel tuinbezitters weten echter niet dat ze te veel water geven. Hoeveel water uw gazon nodig heeft, hangt onder meer af van het type gazon, de huidige temperatuur en niet in de laatste plaats het klimaat.
Hoe u kunt bepalen of uw gras water nodig heeft

Er is een gemakkelijke manier om erachter te komen of u uw gazon moet besproeien. Bekijk het van dichterbij: gras dat moet worden bewaterd heeft een blauwgrijze tint en opgerolde bladpunten.

3. Pas de positie en richting van het sproeisysteem aan

Er gaat meestal veel water verloren omdat de sproeier niet correct is uitgelijnd en onnodige gebieden zoals trottoirs of opritten besproeit. Lijn de sprinklerinstallatie correct uit en controleer tegelijkertijd of de sprinklerkoppen niet verstopt zijn.

4. Let op de weersvoorspelling

Het gazon wordt vaak gestraald terwijl er voor de avond of nacht al regen is aangekondigd. Houd daarom altijd de weersvoorspelling in de gaten en pas de bewateringstijden hierop aan. Laat de regen het werk doen en controleer regelmatig de neerslag, bijvoorbeeld met een regenmeter. De beste manier om uw irrigatiesysteem aan te sturen is via een timer die u flexibel kunt instellen.

5. Besproeiingscomputer – laat gazons automatisch besproeien

Vooral technologie fans onder tuinbezitters maken graag gebruik van zogenaamde beregeningscomputers, zoals die worden aangeboden door GARDENA met het “smart system”. Ze worden rechtstreeks op de waterleiding aangesloten en hebben een of meerdere slang aansluitingen. De computer bepaalt automatisch de benodigde hoeveelheid water en stuurt het irrigatiesysteem volautomatisch aan via externe regensensoren, die zelfstandig neerslag detecteren, en bodemvochtsensoren, die het vocht in de bodem meten.

Gazonsproeiers en speciale besproeiingsslangen voorzien uw gazon en andere planten van optimaal water – ook tijdens uw vakantie. De GARDENA robotmaaiers uit de smart-serie zijn ook compatibel met het “smart system”, dat ook de maaitijden optimaliseert. Besturing via smartphone-app rondt het hele systeem af.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Shopping cart