5 tips van experts voor een gezonder gazon

Een diep groen gazon ziet er niet veel mooier uit, het is tegelijkertijd ook gezonder. Maar hoe verzorg je het gazon en vooral de grond goed? Ontdek met onze vijf deskundige tips hoe u in de kortst mogelijke tijd een perfect gazon krijgt waar uw buren jaloers op zullen zijn.

1. De juiste bodem

Groen gras begint met een gezonde bodem. Er zijn verschillende grondtestkits verkrijgbaar in de winkels om de huidige waarden te meten. Hiermee kan, afhankelijk van de scope, de pH-waarde, het stikstof-, fosfor- en kaliumgehalte in de bodem worden bepaald. Houd je van moderner dan kun je gebruik maken van een digitaal pH-waarde meetapparaat, dat onder andere de lichtintensiteit, bodemtemperatuur en vocht meet.

Nadat de huidige waarden zijn bepaald, kunt u beginnen met het verrijken van de grond met de nodige voedingswaarden. Hoe gezonder de grond, hoe gemakkelijker het is om goed groeiend, groen gras in uw tuin te krijgen.

2. Test de chemische meststoffen

Chemische gazon meststoffen doden de natuurlijke organismen in gezonde grond die uw gazon de voedingsstoffen geven die het nodig heeft. Hoe meer chemicaliën je gebruikt en hoe meer organismen er afsterven, hoe meer chemische toevoegingen je achteraf aan je gazon moet toevoegen om het groen en gezond te houden. Dit leidt tot een eindeloze cyclus van ‘chemische afhankelijkheid’.

Door uw grond te testen, kunt u erachter komen welke voedingsstoffen uw gazon echt nodig heeft, waardoor u het gebruik van chemicaliën kunt verminderen. Gebruik waar mogelijk altijd organische mest. Zeker als er kinderen op het gazon spelen of je dieren in de tuin laat rondrennen.

3. Regelmatig verticuteren

Oud, droog gras maaisel, mos en onkruid bedekken de oppervlakte van de aarde, waardoor deze slechts onvoldoende van water en vitale voedingsstoffen wordt voorzien. Help uw gazon te “ademen” door regelmatig deze laag stro en mos te verwijderen door middel van verticuteren. Een hand verticuteermachine is meestal voldoende voor kleinere oppervlakken, terwijl een gemotoriseerde verticuteermachine uw werk veel gemakkelijker maakt voor grotere oppervlakken.

4. Genoeg water

Een gazon heeft in de zomer wekelijks ongeveer 20 liter water per vierkante meter nodig. Gebruik een regenmeter om te meten hoeveel neerslag uw gazon elke week krijgt. Als de waarde lager is dan de aanbevolen 0,02 m³, moet u het gazon ondersteunen met een sproeisysteem of een irrigatiesysteem.

Water geven in de ochtenduren is ideaal zodat het water op warme dagen niet verdampt voordat het door het gazon is opgenomen. Vermijd hier te veel water, aangezien dit niet alleen een verspilling van water en geld betekent, maar ook geen waarde toevoegt aan uw gazon.

5. Maai het gazon niet te kort

Een te kort gazon heeft op hete zomerdagen last van de verzengende hitte van de zon en ‘verbrandt’ gemakkelijker. Zet in plaats daarvan het mes iets hoger tijdens het maaien en maai vaker. Hierdoor blijven de gevoelige graswortels koel en beschermd tegen licht.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter